Het is zomer, de zon schijnt, het leven gaat langzamer en we gaan met z’n allen massaal op vakantie. Heerlijk! Er even lekker uit, nieuwe plekken ontdekken en quality time met degene met wie je op vakantie gaat. Als je in het dagelijks leven steeds meer duurzame keuzes probeert te maken, dan kan je dat ook heel goed op vakantie doen. Hoe? Deze 12 tips helpen je om jouw vakantie zo duurzaam mogelijk te maken.
Een duurzame vakantie voorbereiden
1. Boek met een duurzame reisorganisatie
Boek jij graag een gehele georganiseerde reis? Kies dan voor duurzame reisorganisaties als Fair Mundo Travel, Better Places. Zij maken duurzame keuzes en werken met locals.
2. Vliegen, doe het niet, compenseer het of vlieg op z’n minst direct
Vliegen zorgt voor veel CO2 uitstoot, waarbij het meeste vrijkomt bij het opstijgen en dalen van een vliegtuig. Tegenwoordig zijn vliegtickets erg goedkoop en is het vaak zelfs goedkoper om op korte afstanden te vliegen dan de trein te nemen. Maar ondanks dat het qua tijd en geld veel gunstiger is, is het niet duurzaam om te vliegen. Probeer voor korte afstanden binnen Europa dan ook met de bus of met de trein te gaan. De bus blijft een hele goedkope optie en de trein brengt je langs de mooiste plekken en is comfortabeler dan het vliegtuig.
Ook als je op een langere reis gaat is het goed om per boot, trein of bus verschillende landen te bezoeken in plaats van korte vluchten te boeken. Op lange afstanden is het bijna niet mogelijk om niet te vliegen, echte die-hard milieuactivisten gaan soms per cargoschip of reizen mee op een zeilboot, maar dat is qua tijd niet voor iedereen mogelijk.
Als je gaat vliegen, of dat nou op een korte- of lange afstand is, kan je de CO2 uitstoot compenseren. Dat kan bijvoorbeeld bij Greenseat of My Climate. Ook is het beter om een directe vlucht te boeken, omdat de C02 vooral vrijkomt bij het stijgen en landen.
3. Boek een ecologisch verblijf
Of je nu in een hostel, een camping, een hotel of een vakantiehuisje wilt slapen, kijk eerst of je een ecologisch verblijf kan vinden. Tegenwoordig zijn er steeds meer! Je kan ze herkennen aan een GSTC of een Green Key keurmerk.
4. Ga eens op vakantie in eigen land
In Nederland is zoveel te ontdekken! Ga bijvoorbeeld naar een waddeneiland voor een relaxte strandvakantie, geniet van de natuur bij een van de nationale parken als de De Hoge Veluwe of De Biesbosch of ga verschillende steden langs. Nederland is ook een perfecte bestemming voor een ( heel duurzame ) fietsvakantie.
5. Duurzame zonnebrandcrème
Zonnebrandcrème beschermt jouw huid tegen de scherpe zonnestralen, maar is helaas schadelijk voor alles wat in zee leeft. Vooral het koraal kan niet tegen de chemische middelen die in de meeste zonnebrand zitten. Kies daarom voor een koraalvriendelijke en duurzame zonnebrand als van de merken Caudalie, Lavera en SMPL.
6. Zet alle elektrische apparaten uit
Zet net voor vertrek zoveel mogelijk alle elektrische apparaten uit. Doe de koelkast uit, check of alle lampen uit zijn en vergeet ook niet de verwarming of de airconditioning uit te zetten.
Duurzame tips voor tijdens de vakantie
7. Eet lokaal, vegetarisch of vegan
Eet zo lokaal mogelijk! Dat is niet alleen maar leuk, want zo proef je letterlijk de lokale cultuur, maar wat van dichtbij komt is ook duurzamer. En of je thuis nu wel of niet vegetarisch of veganistisch eet, probeer dit zeker op vakantie te doen. Vind je dat moeilijk? Kies er dan bijvoorbeeld voor om alleen ’s avonds vlees vis en/of zuivel te eten. Schrijf ter voorbereiding van de vakantie ook alvast leuke vegetarische en veganistische adresjes op.
8. Neem een hervulbaar flesje mee
Ook op vakantie is het belangrijk om jezelf goed te blijven hydrateren. Neem daarom een hervulbaar flesje mee die je altijd in de tas hebt. ZO kan je deze altijd bijvullen in een toilet. Blijf je lang op één plek en is het water daar niet drinkbaar? Koop dan een hele grote fles bronwater waarmee je dagelijks het kleinere flesje bijvult. Zo bespaar je op plastic afval.
9. Neem een katoenen tasje mee
Een katoenen tasje is heel licht en kan je makkelijk in je handtas of rugzak meenemen. Heel handig als je toch spontaan boodschappen gaat doen of souvenirs koopt. Zo hoeft jouw aankoop niet in een plastic of papieren weggooi tasje gestopt te worden.
10. Ga duurzaam shoppen
Shoppen hoort ook bij vakantie, vooral als je steden bezoekt tijdens de vakantie. Wanneer je op vakantie een kledingstuk koopt is dat een praktische souvenir die je altijd aan de tijd daar zal doen denken. Zoek van tevoren op of er duurzame kledingwinkels op de bestemming zijn. In de meeste westerse landen zijn er in de grote steden duurzame kledingwinkels te vinden en in andere landen zijn er op toeristische plekken vaak fair trade winkels en coöperaties die een eerlijke loon betalen aan de locals. Schrijf deze adresjes alvast ergens op! Hier vind je tips voor duurzame kledingwinkels in Amsterdam en fair trade kledingwinkels in Parijs.
11. Huur een fiets of ga met het OV
Op vakantie is het heerlijk om rond te slenteren, maar heel ver kom je er niet mee. Wil je de randen van de stad bezoeker of wat verder het platteland op? Huur dan een fiets! Per fiets zie je veel meer. Wil je nog verder weg? Ga dan met het OV. Dé manier om in contact te komen met de locals. Neem vooral het vervoer wat de locals ook nemen en ga niet met een speciale toeristenbus. Dan kom je vaak ook nog thuis met een goed verhaal. Zo reizen er in Albanië niet alleen passagiers mee in de bus, ook de halve boerderij gaat gewoon mee. Zowel het OV als de fiets zijn duurzamere alternatieven voor een huurauto of de taxi.
12. Geef het goede voorbeeld
Ligt er overal vuil op straat? Dan heb je vast sneller ook de neiging om het wikkeltje van jouw ijsje ook gewoon op straat te gooien. Doe het niet. Geef juist het goede voorbeeld en gooi het in een vuilnisbak. Jouw actie inspireert wellicht weer andere mensen.
Dit zijn al mijn tips voor een duurzame vakantie. Heb jij nog een tip? Laat deze dan gerust hieronder achter.
Fijne vakantie 😉