Documentaires over de mode-industrie

Geschreven door Linda

De documentaire The True Cost was een van de redenen en waarom ik interesse kreeg in duurzame mode. Je ziet in deze documentaire de harde waarheid die schuilt achter de goedkope kledingstukken die je in veel kledingwinkels kan kopen. Heb je de True Cost nog niet gezien? Het is zeker een aanrader! Maar er zijn ook veel andere interessante documentaires die de waarheid over de huidig fast fashion industrie laten zien. Ze zijn niet alleen maar triest, veel van de documentaires laten ook nieuwe alternatieven zien en motiveren je om bewuster te shoppen.

Documentaires over de mode-industrie

Fashion Victims

Deze documentaire gaat over de Rhana Plaza ramp en het leven in Bangladesh na de ramp. Een schokkend verhaal over welke prijs er betaald wordt zodat kleding zo goedkoop mogelijk geproduceerd kan worden. Je kan Fashion Victims direct op Youtube bekijken.

The True Cost

De meest bekende documentaire over de nare kanten van de mode-industrie is toch wel The True Cost. De documentaire laat  verschillende kanten van de mode-industrie zien. De documentaire is geregisseerd door Andrew Morgan die een documentaire over de fast fashion industrie wilde maken na de Rhana Plaza ramp. Hij laat zien dat de meeste van onze kleding in ontwikkelingslanden gemaakt worden voor een zo laag mogelijke prijs. Met nare gevolgen, want de kleding wordt in verschrikkelijke omstandigheden gemaakt voor erg lage salarissen. Maar de True Cost laat ook een ander kant zien, zo zijn er interviews met Stella McCartney en Safia Minney, oprichter van het eerlijke modemerk People Tree. Een echte eye-opener!

Hier te koop of te zien op Netflix.

A positive chain of change

Deze Nederlandse documentaire gaat over zowel fast fashion als de duurzame alternatieven die er in Nederland worden opgezet. Hij laat veel positieve veranderingen zien. Heel inspirerend! Gratis te bekijken op Youtube.

Sweatshop

Dit is een Noorse reality tv serie die te zien is met Engelse ondertiteling. In de serie gaan drie jongeren naar Cambodja, waar ze oog in oog komen met de leef en werkomstandigheden van de medewerkers in de kledingindustrie. Bekijk de documentaire op Vimeo.

Unravel

Gelukkig is het niet alleen maar zware kost die er geserveerd wordt. Unravel is een leuke luchtige documentaire over een recyclingfabriek in India. Ja, onze kleding die we weggooien wordt niet altijd hergebruikt en zelfs naar India verscheept omdat het goedkoper is om het daar te laten recyclen. Bizar he? Maar goed, dit is een vrolijke documentaire De vrouwen die in de fabriek werken fantaseren over wie de westerse vrouwen waren die de kleding hebben gedragen. En lachen ook hard om alle bizarre kledingstukken die er binnenkomen. De korte docu is heel leuk om te zien!

Minimalism

Deze documentaire gaat niet alleen maar over mode, maar vooral over de over de top materialistische wereld waarin we leven. Het laat zien hoeveel we wel niet kopen. De filmmakers gooien het over een hele ander boeg en houden nu een minimalistische levensstijl aan. Zeker een inspiratie, ook als je niet als een minimalist wilt leven. Het leert je wel de spullen die je hebt meer waarderen en leert je om betere keuzes te maken. Bekijk de docu op Netflix.

River Blue

River Blue neemt je mee de wereld rond om het vuile geheim te ontdekken achter hoe kleding wordt gemaakt. Deze prijswinnende docu onthult verbluffende en schokkende beelden die je anders naar je kleding zal laten kijken. Door zware chemische productieprocessen en de onverantwoorde dumping van giftig chemisch afval, vernietigt één van onze favoriete en iconische producten, de jeans, rivieren wereldwijd. Te bekijken op Vimeo.

Wil je eerlijke en duurzame mode kopen?

Heb jij na het zien van deze documentaires genoeg van fast fashion? Op wwen.nl vind je duurzame mode, gemaakt van duurzame materialen als biologisch katoenlinnen en Modal. Je kan per kledingstuk meer lezen, of lees meer over elk ecologisch kledingmerk.

LEES VERDER

Liever shoppen in de winkel?

Openingstijden winkel
Di t/m za: 11:00 – 17:30 uur
Zo 12:00–17:00 uur

Adres WWen
Prinsestraat 70 2513 CE Den Haag
070 392 77 73
e-mail: info@wwen.nl

Winkelmandje0
Jouw mandje is leeg!
Verder winkelen
0