Duurzame mode

WWen is een online boetiek met veel duurzame mode. Maar wat wil dat nou precies zeggen ‘duurzame mode’? En waar houden we in de selectie dan allemaal rekening mee? Al jouw vragen over duurzame mode hebben we in dit artikel beantwoord.

Waarom duurzame kleding kopen?

We kunnen hier heel kort in zijn: omdat duurzame mode beter is voor het milieu en voor de mensen die in de mode-industrie werken. De kledingindustrie vervuilt het milieu op allerlei manieren. Daarnaast is kleding een weggooiproduct geworden, waardoor het voor zo laag mogelijke lonen gemaakt wordt. Met alle gevolgen van dien. Voor zowel het milieu als de mensen die in de mode-industrie werken. Gelukkig zijn er veel duurzame merken die het anders doen!

 

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid kan op veel manieren geïnterpreteerd worden. Zo kan iets duurzaam zijn omdat het lang meegaat en van hoge kwaliteit is. Maar iets wordt tegenwoordig ook als duurzaam gezien als het minder belastend is voor het milieu. Bijvoorbeeld omdat het gemaakt is van biologisch geteelde grondstoffen of dat het gemaakt is van een natuurlijk in plaats van een synthetisch materiaal. Maar ook of er sprake is van een eerlijk loon en goede werkomstandigheden bij de productie van het product is steeds vaker een onderdeel van duurzaamheid. Het kan dus veel omvatten!

De definitie van duurzaamheid volgens De Dikke van Dale:

duur·zaam (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord; vergrotende trap: duurzamer, overtreffende trap: duurzaamst)

1 lang durend: een duurzame vrede
2 weinig aan slijtage of bederf onderhevig: eikenhout is duurzaam
3 het milieu weinig belastend: duurzame energie wind, zon, waterkracht enz.; duurzaam produceren

Duurzaamnieuws.nl omschrijft duurzaamheid als volgt:

Duurzaamheid kun je zo omschrijven als een uitgangspunt voor je denken en doen dat de keuzemogelijkheden voor toekomstige generaties gelijk laat zijn aan de onze, en waarin ook iedereen nu gelijk kan delen in welvaart en welzijn.

Wat is duurzame kleding?

Al de bovenstaande manieren waarom je duurzaamheid kunt uitleggen gelden ook voor duurzame kleding. Het ene duurzame kledingstuk is het andere niet. Maar in het algemeen voldoet duurzame kleding aan de volgende eisen:

Goede kwaliteit

Kleding van goede kwaliteit heeft een betere pasvorm en is gemaakt van materialen die langer meegaan en langer mooi blijft. Daar betaal je een hogere prijs voor. Maar die verdien je vaak op de lange termijn terug, omdat je veel langer met het kledingstuk doet. Kleding van mooie kwaliteit kan je altijd nog doorverkopen op bijvoorbeeld een tweedehandskledingwebsite als Vinted. Om kleding van goede kwaliteit te kopen kan je in het algemeen afgaan op de prijs. Goedkope kleding is vaak niet van goede kwaliteit. Maar andersom is het niet altijd het geval dat duurdere kleding wel goede kwaliteit is.

Hoe kan je kleding van goede kwaliteit herkennen?

Bij het winkelen kan je kleding van goede kwaliteit herkennen. Het is even oefenen, maar je krijgt er snel oog voor. De  volgende punten helpen je om kleding van goede kwaliteit te herkennen:

1. Kijk naar de naden. Is het netjes afgewerkt?

2. Let op details, zoals knopen en ritsen.

3. Check de kwaliteit van de stof. Dan kan door deze licht te stretchen of erdoorheen te kijken.

4. Is de pasvorm goed?

5. Check het materiaal.

Lees meer tips in het artikel ‘Zo herken je kwaliteit’ van Milieucentraal of het artikel 7 tips: zo herken je kleding van goede kwaliteit’ van hetkanwel.nl. 

Ecologische materialen

Waar een kledingstuk van gemaakt is, is voor veel mensen de belangrijkste voorwaarde om te bepalen of het een duurzaam kledingstuk is of niet. Er zijn verschillende ecologische materialen die een beter alternatief zijn voor bijvoorbeeld gangbaar katoen, polyester en nylon. In het algemeen geldt dat natuurlijke materialen beter voor het milieu zijn en dat je beter voor biologisch kan kiezen. Daarnaast is het goed om te kijken naar de productieproces. Veel ecologische materialen hebben keurmerken die deze verschillende punten waarborgen.

Biologisch katoen

Katoen blijft een populair materiaal voor kleding. Biologisch katoen wordt verbouwd zonder giftige bestrijdingsmiddelen en chemische meststoffen. Ook wordt er bij de productie van biologisch katoen minder water gebruikt. Biologisch katoen kan je herkennen aan het GOTS-keurmerk. Lees hier meer over biologisch katoen.

Biologisch linnen

Linnen is een heerlijk materiaal. Het is sterk, ademt en blijft erg lang mooi. Er zijn verschillende keurmerken voor biologisch linnen. Bijvoorbeeld Ecotex. Lees hier meer over biologisch linnen.

Biologische hennep

Hennep is een materiaal dat in opkomst is. Qua textuur en eigenschappen is het vergelijkbaar met linnen. Hennep groeit snel en heeft allerlei voordelen voor de grond. Het GOTS-keurmerk geldt ook voor biologische hennep. Lees hier meer over biologisch hennep.

Biologische wol

Wol is een prachtig materiaal dat heel warm is. Een wollen trui gaat je hele leven lang mee en een ander voordeel van wol is dat je het weinig hoeft te wassen. Dat maakt het een duurzaam materiaal. Maar omdat er schapen gehouden moeten worden en er grasvelden onderhouden moeten worden voor wol, kan het dat wol helemaal niet duurzaam is. Daarom is het goed om te kiezen voor biologische wol. Dat waarborgt dat de schapen buiten grazen, dat ze geen preventieve antibiotica krijgen en dat er geen mulesing wordt uitgevoerd en dat de schapen diervriendelijk worden geschoren. Voor het land geldt dat er geen pesticiden worden gebruikt.

Tencel

Tencel is een ander ecologisch materiaal dat steeds vaker gebruikt wordt voor duurzame kleding. et is een stof gemaakt van houtpulp dat is behandeld met een niet-toxisch oplosmiddel. Het is een gecertificeerde composteerbare en biologisch afbreekbare stof die gemaakt wordt in een closed-loop proces. Lees hier meer over Tencel.

Modal

Modal en MicroModal worden net als Tencel gemaakt van houtpulp in een closed-loop proces. Toch voelt de stof heel anders aan. Modal is erg zacht en elastich. Een fijne stof voor sportkleding en tops. Lees hier meer over Modal.

Geupcyclede of gerecyclede kleding

Naast dat kleding gemaakt wordt van nieuwe materialen wordt er ook duurzame kleding van al bestaande materialen gemaakt. Zo blijven er regelmatig grote partijen reststoffen achter in kledingfabrieken. Het duurzame modemerk Näz gebruikt deze reststoffen voor hun collectie. Omdat de stof anders niet gebruikt zou worden en er geen nieuwe stof gemaakt hoeft te worden is dit een andere duurzame optie. Maar er zijn ook duurzame modemerken die juist een nieuwe stof maken van al bestaande stoffen. Zoals de Trash collectie van Thinking Mu.

Fair trade kleding

Naast dat duurzame kleding van hoge kwaliteit is en is gemaakt van ecologische materialen is een andere belangrijke eis aan duurzame mode dat het eerlijk gemaakt is. Dat betekent volgens fair trade regels. Voor ons in Europa is het normaal dat er geen slavernij en geen kinderarbeid meer voorkomt en dat fabrieken veilig zijn. Maar helaas is dat lang niet zo in alle landen. Vooral niet in landen waar tegenwoordig veel kleding gemaakt wordt, omdat de lonen daar lager zijn.

Je kunt fair trade kleding herkennen aan de Fairtrade-certificering of aan de GOTS-certificering. Als kleding in Europa gemaakt is zijn de regels in het algemeen veel strenger. Toch blijft dan van belang dat het merk een goede band heeft met de kledingfabriek en hier regelmatig langsgaat zodat ze kunnen waarborgen dat alles er in orde is. Lees hier meer over fair trade kleding.

Certificeringen waaraan je duurzame kleding kunt herkennen

Er zijn verschillende certificeringen die de duurzaamheid van de kleding kunnen garanderen. Het voordeel van een certificering is dat er een onafhankelijke partij kritisch naar het merk, de productie en de fabrieken kijkt. Het nadeel is dat dit het merk veel geld kost en niet elk merk dit kan betalen. Op WWen.nl zijn zowel merken te koop die certificeringen hebben als merken zonder certificeringen. We kijken altijd kritisch naar elk merk. En zullen alleen merken selecteren als we denken dat er echt op en duurzame wijze geproduceerd wordt. Je kunt meer lezen op de specifieke pagina en ook per product staat uitgelegd waar en waarvan het gemaakt is.

GOTS

Global Organic Textile Standards (GOTS) is ’s werelds toonaangevende certificering voor biologisch textiel. Hun belangrijkste focus is het controleren van de biologische oorsprong van het katoen. Maar inmiddels controleren ze ook andere materialen als hennep en linnen.  Om een ​​kledingstuk GOTS-gecertificeerd te hebben met een ” Label-grade 1 ”, moet het 95-100% biologisch katoen bevatten en mag het nooit worden gemengd met conventioneel katoen. GOTS is de meest betrouwbare certificering en de enige die ervoor zorgt dat er bij geen enkele stap van de productie van uw kledingstuk giftige chemicaliën worden gebruikt.

Verder mogen alleen milieuvriendelijke chemicaliën gebruikt worden, mag het materiaal niet gebleekt zijn met chloor, moeten alle kaartjes gemaakt zijn van gerecycled materiaal, mogelijke er geen accessoires van PVC, nikkel of chroom aanzitten en moeten de fabrieken hun afvalwater zuiveren.

Maar ook sociale criteria moeten worden gehandhaafd. De certificering staat dan ook meteen voor een fair trade productie.  Er moet sprake zijn van een veilige en schone werkomgeving , er is een verbod op kinderarbeid, discriminatie of extreem overwerken en is recht op het vormen van een vakbond.

WFTO & Fairtrade

Fairtrade zet zich actief in voor de rechten van boeren in landen met wijdverbreide armoede. Ze helpen boeren hun werk- en leefomstandigheden te verbeteren door ervoor te zorgen dat ze een eerlijke prijs voor hun gewas ontvangen. Fairtrade Standards heeft tot doel de gezondheid en veiligheid van boeren te beschermen en genetisch gemodificeerde katoenzaden te verbieden. Bovendien worden Fairtrade-premies aan dorpen gegeven voor investeringen in scholen, infrastructuur en andere sociale verbeteringen. Voor elk Fairtrade-katoenen kledingstuk dat u koopt, maakt u het leven van onze boeren beter.

Vegan kleding

Steeds meer mensen vinden het ook belangrijk dat er bij de productie van kleding die ze dragen geen dieren geschaad zijn, omdat ze een vegan lifestyle volgen. Vegan betekent niet per se duurzaam en anders ook niet. Veel kleding bij WWen is vegan.

Lees hier meer over vegan kleding.

Kleding gemaakt in Europa

Tegenwoordig wordt de meeste kleding in landen als China, Bangladesh en India gemaakt. Dit vooral omdat de prijzen daar lager liggen en er zo fast fashion gemaakt kan worden. Veel kleding voor een lage prijs en van lage kwaliteit. Alleen door de lage lonen in deze landen kunnen fast fashion ketens als Zara, H&M en Primark elke paar weken weer een nieuwe collectie in de winkel hebben liggen. Een reden waarom duurzame modemerken ook in deze landen produceren is dat er wel veel kennis is over de productie van kleding, daarnaast zou het ook geen oplossing zijn om alle productie van kleding hier te stoppen. Dan zitten miljoenen mensen zonder werk.

Toch wordt er ook steeds meer kleding weer in Europa geproduceerd. Dat heeft als voordeel dat het een kleinere afstand hoeft af te brengen, wat beter is voor het milieu. De regels zijn in Europa strenger. Toch bezoeken de merken die te koop zijn bij WWen e regelmatig de fabrieken om zo ervan verzekerd te zijn dat de werknemers met respect behandeld worden, een eerlijk loon krijgen en een veilige werkomgeving hebben.

Waar kan je duurzame kleding kopen?

Je bent er al! Op WWen.nl vind je duurzame kleding voor mannen en vrouwen. Maar we zijn niet de enige. Dit is een overzicht van alle winkels en webwinkels in Nederland waar je duurzame mode kan kopen.

Lijst webshops duurzame mode

WWen.nl
Brand mission
Geitenwollenwinkel
Project Cece
Shop Like You Give A Damn
Sophie Stone
Take It Slow
The Blind Spot
The Collection One
The Green Labels
Verse
Wolf & Storm

Duurzame kledingwinkels

Nederland heeft ook steeds meer winkels waar duurzame kleding te koop is! Dit zijn de leukste duurzame kledingwinkels:

Den Haag

WWen
Art & Casey

Amsterdam

BrandMission
Eerlijk Waar
Geitenwollenwinkel
Gekaapt
Het Faire Oosten
Studio JUX
The Impactshop
Verse 

Haarlem

BrandMission
Nyhavn
People’s Avenue 

Hilversum

Sus & So

Noord-Scharwoude

Sari Fair Fashion

Gorinchem

Miysu 

Gouda

Karakter

Rotterdam

Natur-el
Studio JUX

Amersfoort

Sari Fair Fashion

Utrecht

Enz Fairwear
Nukuhiva
People’s Avenue
Studio JUX

Arnhem

Sari Fair Fashion

Nijmegen

Van Nature

Dalfsen

Sari Fair Fashion

Deventer

De Amaranth

Kampen

Fair and Share

Zwolle

Echt Sjaan 

Havelte

Sari Fair Fashion

Groningen

KOKOTOKO

Hollum, Ameland

Sus&C

Joure

Sari Fair Fashion

Eys

De Groene Knoop

Lees hier onze tips voor duurzame kledingwinkels in Amsterdam.

Andere duurzame kledingopties

Tweedehandskleding

Tweedehandskleding is een andere duurzame optie. Het is niet altijd nodig om iets nieuws te kopen als je het ook tweedehands kan vinden. Kijk in tweedehandswinkels bij jou in de buurt. Of shop online op marktplaatsen als Vinted en United Wardrobe. Er zijn ook webshops die al een mooie selectie voor jou gemaakt hebben. Zoals The Collection OneMy Slow World en Osni.

Lees hier onze tips voor duurzame mode in Den Haag, waaronder tweedehandskledingwinkels.

Lees hier onze tips voor duurzame mode in Leiden, waaronder tweedehandskledingwinkels.

Kleding ruilen

Zelf zijn we helemaal fan van kledingruils. Je hebt veel keuze, bent nauwelijks geld kwijt, bent van de kleding af die je niet meer draagt én je heb veel leuke nieuwe dingen! Er worden in Nederland steeds meer kledingruil georganiseerd. Hou hiervoor de evenementen op Facebook en Eventbrite in de gaten. In Den Haag organiseert De Naaierij regelmatig een kledingruil. Maar je kan er zelf ook makkelijk een met vriendinnen organiseren.

Lees hier onze tips voor een geslaagde kledingruil. 

Zelf kleding maken

Ook heel duurzaam en gegarandeerd fairt rade is het om zelf kleding te maken. Kies dan biologische of tweedehands stoffen die wel van goede kwaliteit zijn. Geen idee waar je moet beginnen. De Naaierij in Den Haag helpt je, maar ook The Final Stitch in Rotterdam en De Steek in Amsterdam. Even googlen en je hebt bij jou in de buurt ook zo een naaicursus gevonden.

Duurzame mode kopen

Je bent nu helemaal klaar om je kledingkast te vullen met duurzame kleding. Maar, gebruik vooral ook wat je al hebt. Want dat is het meest duurzame wat je uiteraard kunt doen. Wil je duurzame kleding kopen maar vind je niet wat je zoekt bij Mae Sue? Stuur ons dan gerust een bericht. 

Close

WWen

Webshop duurzame mode

Close

Sign in

Close

Cart (0)

Cart is empty No products in the cart.

WWen

Webshop duurzame mode