Geschreven door Linda
Er is de afgelopen maand veel gebeurd in de mode-industrie. Het was Fashion Revolution Week, wat betekent dat overal ter wereld evenementen plaatsvonden om mensen te informeren over de onethische en niet duurzame kanten van fast fashion, maar ook om te laten zien dat er verschillende andere opties zijn. Misschien heb je een lezing bijgewoond, heb je nieuwe kleding gevonden tijdens een kledingruil of heb je voor het eerst eerlijke en duurzame kleding gekocht?
We komen er wel!
Ik vind het geweldig om te zien dat steeds meer mensen weten dat ‘kleding niet aan bomen groeit’ zoals iemand een paar weken geleden tegen mij zei. Er zijn veel verschillende processen nodig om één kledingstuk te maken en in het proces zijn ook veel mensen betrokken. Steeds meer merken beginnen transparanter te worden over waar, hoe en van welke materialen ze de kleding maken. Ook merk ik dat steeds meer mensen geïnteresseerd raken in ‘schone mode’, gemaakt van duurzame materialen en gemaakt volgens eerlijke handel en werkomstandigheden. Geweldig! Dit zijn enkele artikelen die deze maand mijn aandacht hebben getrokken:
Gratis online cursus Fashion Revolution
Fashion Revolution heeft een gratis online cursus ontwikkeld voor iedereen die meer wilt weten over de impact van de mode-industrie op mens en planeet, wat de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties zijn en hoe deze intrinsiek met elkaar verbonden zijn. Ik ga hem zeker volgen! De cursus begint in juni. Doe je mee? Schrijf je hier in.
Zoekopdrachten naar duurzame mode zijn met 66% toegenomen
Wel 66% meer keer is er vorig jaar online gezocht naar duurzame mode. Whoohoo, dit is erg goed nieuws! Kun je je het voorstellen, misschien hebben we over tien jaar minder, maar wel veel betere kleding. Wat denk je? Is het mogelijk?
Slow fashion in China
In het Westen zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in duurzame en eerlijk geproduceerde kleding. Volgens dit artikel gebeurt hetzelfde in China, het land dat vorig jaar de grootste modemarkt ter wereld is geworden! Is dat niet ongelooflijk? Chinese modemerken zijn geïnteresseerd in duurzame materialen en Chinese millenials maken zich nog meer zorgen dan millenials in het Westen. Linda Wegelin, verantwoordelijke voor ontwikkeling bij de certificatie-instelling Testex, legt het als volgt uit: “Als de Chinezen zo gevoelig zijn voor deze problemen, komt dat omdat consumenten, vooral in grote steden, direct de gevolgen zien, wolken van vervuiling hangen daar in de steden. Ze ervaren de nare gevolgen direct.” Lees meer.
Thinking Mu’s Trash collection
Think Mu houdt ervan om nieuwe milieuvriendelijke materialen uit te proberen. Ze hebben al een geweldige collectie gemaakt van hennep, maar hun nieuwe Trash collectie is weer iets nieuws. Bekijk de video voor meer informatie:
Fast fashion merken worden transparanter en starten milieuvriendelijke en/of eerlijk geproduceerde collecties
Deze maand ging het door de Fashion Revolution week vooral over de fouten van fast fashion, maar in dezelfde maand kwamen veel fast fashion merken met positief nieuws. Dit laat zien hoe de Fashion Revolution invloed heeft en hoe jij als consument ook invloed hebt. Soms denk je misschien, wat maakt het uit wat ik doe, er zijn zoveel mensen die niet veranderen. Er is een bekend citaat van Margaret Mead: “Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.” Houd dat in gedachten;)
Dit is het nieuws van de fast fashion merken:
- ° Gap Inc. gaat de komende jaren veel duurzamer produceren
- ° Adidas, Reebok en Patagonië zijn de meest transparante bedrijven op de 2019 Fashion Transparency Index
- ° Ralph Lauren komt met de Earth Polo, gemaakt van gerecycled plastic
- ° H&M is vanaf nu online veel transparanter over de productie van alle kledingstukken!
Dit zijn stappen in de goede richting. Geen van de merken is er nog, want de meesten richten ze zich alleen op duurzaamheid of ethische productie. En meestal is het slechts een speciale collectie. Wat denk je? Is het mogelijk dat fast fashion merken hun bedrijfsdoelen helemaal omgooien en als eerste doel duurzame en eerlijke mode produceren kunnen hebben?
Gelukkig zijn er veel geweldige duurzame modemerken die wel veel geven om de arbeiders in de gehele productieketen en die alleen ecologische materialen gebruiken. Thinking Mu is een goed voorbeeld, bekijk andere duurzame merken hier.
Bronnen afbeeldingen: Fashionrevolution.org