Geschreven door Linda
Dit is me deze maand opgevallen in het nieuws:
Is leer echt een bijproduct van de vleesindustrie?
Veel mensen die om duurzame mode geven zijn ook vegan, en omgekeerd! Voor de meesten van hen is het niet logisch om kleding of accessoires van leer te kopen. Zelfs voor vegetariërs is het logisch om geen leer te kopen, als je je bedenkt dat er een dier voor geslacht moet worden. Mijn mening als vegetariër is dat leer een bijproduct is van de vleesindustrie en om die reden koop ik nog steeds leer. Ik denk niet dat dieren alleen voor leer worden gehouden en gedood. Helaas eten veel mensen nog steeds vlees en naar mijn mening zou het leer worden verspild als het niet wordt gebruikt voor kleding, schoenen of tassen. Tegelijkertijd is het een prachtig natuurproduct van hoge kwaliteit dat tegenwoordig zelfs gerecycled kan worden. Maar ik heb nooit gecontroleerd of het waar is wat ik denk! Dus ik was erg blij om dit artikel van Ecocult tegen te komen. Is leer echt een bijproduct van de vleesindustrie? Ik zal je niet vertellen wat het resultaat is van het onderzoek dat Alden deed. Lees vooral het artikel! 😉
Kan mode duurzaam zijn?
Deze krachtige en dramatische video laat je de nare kant van fast fashion zien. Een mooi filmpje van BBC! Mode kan duurzaam zijn, maar fast fashion is het zeker niet. Ik hoop dat deze video andere mensen hier ook bewust van maakt. Laten we allemaal duurzaamheidsdoelen opstellen! #SustainableMe
Een nieuwe duurzame mode boetiek in Toulouse
Niet ver van Mae Sue’s hometown Montpellier is een nieuwe duurzame mode boetiek geopend. Chez Inès et Julie is een schattige kledingwinkel in Toulouse. Ze hebben een oude kebabzaak omgetoverd in een moderne winkel met een verzameling van eerlijke en duurzame mode. Ik ben het nog niet geweest, maar het ziet er op de foto’s al geweldig uit.
Vier tips om zo fair mogelijk kleding te shoppen
Het Algemeen Dagblad publiceerde een artikel met 4 tips om bewuster te winkelen.
Tip 1: Kijk niet naar het land waar de kleding is geproduceerd, het zegt tegenwoordig niet alles meer. Let in plaats daarvan op keurmerken zoals GOTS (biologisch katoen), Fair Trade of Ecotex.
Tip 2: Koop online om beter onderzoek te kunnen doen en houd fair fashion bloggers in de gaten. Die delen vaak goede merken.
Tip 3: Koop geen kleding bij fast fashion modeketens als Zara en H&M.
Tip 4: Wees een kritisch en maak bewuste keuzes. Vraag jezelf af of je de kleding nodig hebt en of je het jaren gaat dragen.
Slavernij, kinderarbeid en mensenhandel in de mode-industrie
Ondanks wat we misschien denken, is er jammer genoeg nog steeds veel slavernij in de wereld. De documentaire Invisible Hands laat zien hoe de mode-industrie hierbij betrokken is: “Wanneer mensen denken aan mensenhandel associëren ze het vaak met de seksindustrie, maar ongeveer 50% van de slachtoffers van mensenhandel, waaronder kinderen, wordt gedwongen tot dwangarbeid. Het vindt plaats in ontwikkelingslanden en delen van Europa waar de markt en de fabrieken niet gereguleerd zijn. De mode-industrie kent veel gevallen van verhandelde werknemers en dwangarbeid “, zegt Tandon. “In onze film laten zien dat bedrijven als ASOS en Gap kinder- en dwangarbeid hebben in hun toeleveringsketens.”
Een andere belangrijke reden om ethisch gemaakte kleding te kopen.
Belasting op fast fashion
Een belasting om de overvloed aan fast fashion te stoppen? Klinkt als een geweldig idee! Het wordt aanbevolen door het parlementaire milieucontrolecomité van het Verenigd Koninkrijk.
“Jaarlijks wordt een miljoen ton textiel weggegooid. We moeten de curve van de consumptie de andere kant op buigen. We moedigen consumenten aan om minder te kopen, kleding te repareren en het vaker te gebruiken voordat ze het recyclen “, vertelde Mary Creagh, de voorzitter van de commissie, aan Sky News. Door fast fashion te belasten kan een nationaal mode-recyclingprogramma worden gefinancierd.
Laten we hopen dat dit zal gebeuren en dat het ook echt een effect heeft.
Bronafbeelding: EcoCult