Hoe begin je een duurzame capsule wardrobe?

Geschreven door Linda

De capsule wardrobe wordt steeds populairder. Het basis concept van een capsule wardrobe is dat je weinig kleding bezit. Dit heeft veel voordelen en die deel ik graag met je! Ik vertel je ook graag hoe je een duurzame capsule wardrobe begint.

De definitie van een duurzame capsule wardrobe: “een kleine verzameling duurzame en bruikbare kleding die je graag draagt”.

De voordelen van een capsule wardrobe

 1. Het bespaart tijd in de ochtend

Een capsule wardrobe is heel praktisch. Beroemde mensen zoals Obama en Mark Zuckerberg dragen bijna altijd dezelfde kleding. Ze hebben veel andere belangrijkere zaken om op te focussen dan wat ze ’s morgens nou weer eens aan moeten trekken. Als je ’s morgens minder kledingstukken hebt om uit te kiezen, bespaar je zoveel kostbare tijd. Kies gewoon iets uit je capsule wardrobe, want in alles zie je er goed uit!

2. Het bespaart nog meer tijd

Wanneer je een capsule wardrobe hebt is het niet meer nodig om te gaan winkelen. Vooral niet als je het doet om “gewoon even een kijkje te nemen”. Want alles wat je nodig hebt hangt al thuis in de kast. Doordat je de winkels niet meer in gaat bespaar je tijd en koop je geen onnodige kledingstukken. Over het algemeen besteed je veel minder tijd aan winkelen en heb je meer tijd om dingen te doen die je leuk vindt.

3. Het bespaart geld

Minder kleren kopen bespaart natuurlijk ook geld. We geven de laatste jaren steeds meer geld uit aan kleding, terwijl we helemaal niet zoveel kledingstukken nodig hebben. In Frankrijk besteden mensen bijvoorbeeld gemiddeld €1.230,- per jaar aan kleding! Zodra je een duurzame capsule garderobe heb je hoef je slechts af en toe een aantal kledingstukken te vervangen. Je zult zoveel geld besparen!

4. Het past bij een bewuste levensstijl

Wanneer je om het milieu en om eerlijke handel geeft, dan zijn dat waarschijnlijk jouw belangrijkste redenen om een ​​eerlijke en duurzame capsule wardrobe te beginnen. Want door fair trade kleding van goede kwaliteit en gemaakt van ecologische materialen te kopen maak je de beste keuze voor het milieu en de vele mensen die in de mode-industrie werken.

Hoe begin je een duurzame capsule wardrobe?

Zoveel voordelen! Maar waar te beginnen? Zo begin je stap voor stap een capsule wardrobe:

1. Kijk eens kritisch naar je kledingkast

Maak “ja”, “misschien” en “nee”, stapels. Wat op de “ja” stapel gaat, is kleding dat je  dezelfde week dat ze uit de wasmachine komen meteen weer wilt dragen. Ze geven je een goed gevoel, ze staan je goed en ze zijn in een goede staat. Wat op de “nee” stapel gaat zijn kleren die altijd in je kast blijven en die je nooit draagt, beschadigde kleding die niet te repareren is of kleding die niet te combineren is. Heb je vergelijkbare kledingstukken? Kies dan de beste! Twijfel je? Leg het op de “misschien” stapel en doe deze kleren in een plastic zak en berg deze op. Heeft je ze na 2 maanden nog niet gemist? Dan kan je ze ook weg doen.

2. Ongewenste kleding weggeven

Dit is een moeilijke stap, maar als je het eenmaal hebt gedaan, zul je zien dat het goed voelt! Alle kleding van de “nee” stapel moet meteen je kast uit. Breng ze naar een tweedehandswinkel, doneer ze aan een goed doel of geef ze aan iemand anders die ze zal waarderen. Hetzelfde geldt voor de “misschien” stapel als je deze kleding na twee maanden nog niet hebt gemist.

3. Draag je kleding

Oke, je hebt de eerste grote stap gezet. Je kledingkast is nu veel leger. Goed gedaan! Het voelt goed toch? Een aanbevolen hoeveelheid kleding in een capsule wardrobe is 30 tot 50 stuks. Het is aan jou om streng te zijn of iets minder strikt. Maar boven de 50 stuks is het idee van een capsule wardrobe verdwenen.

Dus om te beginnen, voor het kopen van nieuwe kledingstukken (als je er wat nodig hebt), zou het perfect zijn als je niet meer dan 40 kledingstukken in je kast hebt. Probeer de kledingstukken die je nu nog over hebt maar eens een paar weken te dragen. Je zult snel genieten van de voordelen van een capsule wardrobe. En als je deze keer alleen de kleding draagt ​​die je al had, heb je de tijd om je te realiseren wat je nog steeds mist.

4. Maak een verlanglijstje

Het is tijd voor iets leuk! We gaan een verlanglijst maken. Kleding kopen voor een duurzame capsule wardrobe is een investering, dus geen paniek dat je niet meteen alles kunt kopen wat je wilt. Met deze verlanglijst kan je jaren doen. Door de tijd te nemen, kun je bewuste keuzes maken en kun je echt duurzame kleding kopen die perfect bij je past.

Iedereen is anders, iedereen heeft een andere stijl, dus elke capsule wardrobe is ook anders. De lijsten voor capsule wardrobes zijn vaak gebaseerd op een minimalistische stijl. Maar als je altijd al van bloemenjurken hebt gehouden en ze dagelijks hebt gedragen, dan heb je zeker een paar bloemenjurken in je garderobe nodig. Zorg er wel voor dat ze allemaal hun eigen specialiteit hebben. Een kan geschikt zijn voor de winter, één kan erg chique zijn en één lekker licht voor op warme dagen. Je hebt geen drie bloemenjurken voor het strand nodig in verschillende kleuren en stijlen. Snap je wat ik bedoel? Denk praktisch en ga ervoor om zo min mogelijk kleding in je kast te hebben.

5. Ga bewust winkelen!

Als er nog steeds iets ontbreekt in je capsule garderobe, dan is het tijd om te gaan winkelen. Neem deze keer de tijd om iets te vinden waar je echt 100% tevreden over bent. Kies voor een goede kwaliteit, dan gaat het kledingstuk lang mee en ziet het er ook nog eens goed uit!

6. Het is een doorlopend proces

Maak je geen zorgen, als je capsule garderobe af is betekent dat niet dat je nooit meer iets kunt kopen. En het betekent ook niet dat het meteen perfect moet zijn. Het betekent gewoon dat je minder kleding in je kledingkast hebt en dat je de kleding die je hebt, gebruikt en liefhebt. Ben je bijvoorbeeld niet meer fan van een jurk in je capsule wardrobe?  Bewaar hem dan voor een paar maanden en kijk of je hem mist. Of begin je een kledingstuk te missen als je capsule garderobe een paar maanden loopt? Je kan hem toevoegen aan je verlanglijstje. Denk je een maand later dat je hem echt nodig hebt? Ga er dan naar op zoek!

7. Blijf doorgaan

Als je blij bent met de capsule wardrobe dan kan je doorgaan met het minimaliseren en optimaliseren van andere dingen die je bezit, zoals lingerie, sieraden, schoenen maar ook keukengerei, boeken enz.

LEES VERDER

Liever shoppen in de winkel?

Openingstijden winkel
Di t/m za: 11:00 – 17:30 uur
Zo 12:00–17:00 uur

Adres WWen
Prinsestraat 70 2513 CE Den Haag
070 392 77 73
e-mail: info@wwen.nl

Winkelmandje0
Jouw mandje is leeg!
Verder winkelen
0