Duurzaam Shoppen

Vegan kleding

Vaak denken mensen bij veganisme aan eten. Dat het alleen gaat om voeding. Maar veganisme is veel meer dan dat, het is een levensstijl. Vegans kiezen er bewust voor om geen dierlijke producten te consumeren en het onnodig uitbuiten van dieren tegen te gaan. Dit geldt voor alles wat je in je dagelijkse leven gebruikt. Dit kan eten zijn, maar ook make-up en kleding.

Waarom vegan kleding?

Jaarlijks worden er in de mode-industrie miljoenen dieren gebruikt. Ze worden gezien als een product, leven in slechte omstandigheden en worden zonder enig respect behandeld.

Vaak herkennen we een kledingstuk dat van een dierlijk product gemaakt is wel, maar staan we niet stil bij het onderliggende verhaal.

Wol is heerlijk zacht en comfortabel en het houdt ons lekker warm, maar het leven van het schaap, geit of konijn waar de wol vandaan komt kan een complete hel zijn, dat ze jarenlang moeten doorstaan (Ik zal je de details besparen, als je meer wilt lezen kan dat hier en hier).

Dit geldt ook voor materialen als leer, suède, vilt, bont, zijde en dons. Alsof dit nog niet genoeg is, zijn er ook minder opvallende of minder logische materialen die van dierlijke afkomst kunnen zijn. Zoals lijm voor schoenen en tassen, verf en inkt, knopen of decoratie, wax en producten die op dieren getest zijn.

 

Dit zorgt voor instabiliteit in de natuurbalans en op lange termijn een vernietiging van diersoorten. Het lijkt wel een gewoonte geworden dat wij dieren niet meer zien als een levend wezen, maar als producten waar wij profijt van kunnen hebben. Het is jammer dat dit zo diep in onze cultuur geworteld zit.

Want waarom laten wij dieren lijden zodat wij een mooie trui kunnen kopen? Voor mij is dat het niet waard want er zijn genoeg alternatieven!

Wat is vegan kleding?

Vegan kleding is gemaakt zonder enig dierlijke materialen. Neem bijvoorbeeld warme zachte wol van schapen, die kan je makkelijk vervangen met knitwear van biologisch katoen. Net zo zacht en warm en compleet diervriendelijk. Andere opties zijn bamboe, Cupro, Modal en hennep.

Zelfs voor leer zijn er steeds meer alternatieven. Leer gemaakt van plantaardige producten zoals paddenstoelen, bananenschillen, ananaspulp en zelfs sinaasappelschillen. Kurk is ook een top alternatief. Gerecyclede materialen zoals rubber maakt ook prima leer.

Er is genoeg keus aan alternatieve kledingmaterialen. Alles voor een bewuste en diervrije kledingkast. Dierenleed is compleet overbodig. Natuurlijk hoef je geen vegan te zijn om vegan kleding te kopen!

Veganistische kleding bij WWen

Bij WWen hebben we een ruim aanbod aan duurzame merken die veganistische kleding aanbieden. Deze merken doen er alles aan om schade aan onze kostbare planeet te minimaliseren. Niet alle kleding bij WWen is veganistisch. Als er wol wordt gebruikt, is het biologische wol, die het welzijn van de schapen waarborgt en bij de productie worden geen pesticiden gebruikt. Of het is deadstock of gerecyclede wol, die de merken zo een tweede leven geven. We kiezen ervoor om nog steeds kleding van wol aan te bieden, omdat het een sterk, kwalitatief en natuurlijk materiaal is. We laten de keuze aan jou over.

Geschreven door Joyce

all things fair

WWen´s Favorites

ATO Berlin

🗸 Duurzame materialen GOTS
🗸 Fairmade
🗸 Fairgeproduceerd in Europa

Mademoiselle Yéyé

🗸 Fair wear
🗸 Ethical supply chain
🗸 Peta approved vegan

Päälä

✔ Duurzame materialen GOTS
✔ Fairtrade Fairwear
✔ Printed in Amsterdam

Brava

✔ Vegan PETA-Approved
✔ Fair en ethicaly
✔ Made in Portugal

SKFK

✔ Natural fibers
✔ Ethicaly Made in Portugal
✔ Fairtrade

King Louie

✔ Ethical brand
✔ Duurzame materialen
✔ Environmental friendly

Winkelmandje0
Jouw mandje is leeg!
Verder winkelen
0