Duurzaam Shoppen

Wat is hennep stof

Vaak lachen mensen als ik ze dat vertel. Want hennep wordt vaak verward met marihuana. Maar hennep verdient juist een ereplaats in de lijst aan materialen die voor textiel wordt gebruikt! Want hennep heeft onwijs veel voordelen, zowel voor jou als drager van de kleding als voor het milieu.

De voordelen van stof gemaakt van hennep

Stof gemaakt van hennep voelt heerlijk aan. Hoe vaker je het draagt en wast, hoe zachter de stof aanvoelt. Het is een sterke stof die jaren meegaat want hennep is wel vier keer sterker dan katoen. Hennep heeft een lange en sterke vezelstructuur wat de stof zo sterk maakt. Kleding gemaakt van hennep kan je daarom zo vaak wassen als je wilt en omdat het niet kreukt hoeft het niet per se gestreken te worden. Ook behoudt de stof gemaakt van hennep zijn kleur en neemt het bij de productie snel kleurstoffen op waardoor er geen chemische kleurstoffen gebruikt hoeven te worden.

Daarnaast is textiel gemaakt van hennep van nature anti-bacterieel. Je hebt daarom niet snel last van nare geurtjes die in de kleding trekken. Maar er is meer, stof van hennep neemt vocht snel op, droogt snel en de stof ademt goed. Het houdt je koel in de zomer en warm in de winter. Ook heeft textiel van hennep de bijzondere eigenschap dat het UV stralen tegenhoudt. Dat klinkt toch geweldig?

De ecologische voordelen van hennep

Hennep heeft niet alleen allerlei praktische voordelen voor de drager van het kledingstuk, het is ook erg milieuvriendelijk. Zo is er bij de productie van hennep veel minder water nodig dan bij de productie van katoen. Slechts één-twintigste van wat er bij katoen gebruikt wordt. Vaak is de regen voldoende om de hennep te laten groeien. Hennep groeit dichtbij elkaar en de planten worden tot wel vier meter hoog in vier maanden tijd. Daarnaast kan hennep meerdere keren per jaar worden geplant, waardoor er meer kan worden geproduceerd. De plant produceert per vierkante meter dan ook onwijs veel bruikbare vezels. Omdat de plant erg sterk is is zijn er bij de teelt nauwelijks pesticiden of onkruidverdelgers nodig. Dat maakt het ook goed mogelijk om volledig biologische hennep te telen.

Hennep neemt weinig voedingstoffen op uit de grond, waardoor de grond niet wordt uitgeput. De wortels zijn erg lang en sterk en houden zo erosie tegen. Na de teelt blijven de wortels in de aarde achter zodat de grond rijk blijft aan voedingsstoffen. De hennep wordt met de hand geplukt, wat milieuvriendelijk is maar ook voor werk zorgt. En nog een groot voordeel, bij de productie van hennep en kleding gemaakt van hennep wordt er meer CO2 opgenomen door de planten dan dat er wordt uitgestoten. Maar ook na de teelt blijft hennep goed voor het milieu. Omdat het een natuurlijke vezel is komen er geen micro-plastic deeltjes los die in de oceanen verdwijnen.

Wat is het verschil tussen hennep en marihuana?

Hennep heeft nogal een slechte reputatie, want het wordt altijd verward met marihuana. Dat is ook niet zo gek, want beide komen van dezelfde familie, de cannabis. En de planten lijken ook onwijs op elkaar. Maar terwijl de telers van marihuana graag een hoge THC waarde willen, willen de telers van hennep graag een zo laag mogelijke THC waarde. THC is de stof die het stoned of high gevoel geeft. Hennep heeft van zichzelf een heel laag percentage THC. Als je het zou roken zou je er niets van voelen. Daarom kan hennep in verschillende landen zonder problemen verbouwd worden terwijl marihuana teelt strikt verboden is. In Nederland heeft een hennepplant een maximum THC gehalte van 0,2%. Je kan dus proberen om een van hennep gemaakt t-shirt te roken, maar high wordt je er echt niet van. 😉

Hoe was je kleding gemaakt van hennep?

Je wast hennep het beste op 30 graden, of met koud water. Voor veel kledingstukken gemaakt van hennep wordt het gebruik van de droger niet aangeraden, maar de stof droogt erg snel dus te drogen ophangen werkt prima. Zit er een vetvlek op het kledingstuk? Laat dan wat afwasmiddel een nacht in de vlek trekken en doe het kledingstuk daarna in de wasmachine. Hennep kleding kreukt niet, maar je kan het strijken als je dat wilt. Bekijk altijd de voorschriften op het label om zeker te zijn wat het beste is voor het kledingstuk.

all things fair

WWen´s Favorites

Winkelmandje0
Jouw mandje is leeg!
Verder winkelen
0