Duurzaam Shoppen

Wat is cupro

Cupro is een kunstmatig geproduceerd textiel. Cupro wordt gemaakt van cellulose, het hoofdbestanddeel van verschillende planten zoals katoen en bamboe.

Cupro stof

Er is een chemisch proces nodig cupro te maken. De cellulose van bijvoorbeeld de linter van katoen ( dit is de pluis die de zaden van een katoenplant omhult ) wordt tijdens het chemische proces ondergedompeld en opgelost in een ammoniak-oplossing van koperoxide cuprammonium. ( Doet dit je ook denken aan scheikundelessen? 😉 )

Het mengsel wordt vervolgens ondergedompeld in heet bewegend water. Het water beweegt zo snel dat de cellulose wordt opgesplitst in draden, waarvan garen gemaakt worden. Met als resultaat de stof cupro, wat een afkorting is van cuprammonium rayon.

Maar stop nu niet meteen met lezen, dit was slechts de (ingewikkelde) uitleg van de productie van Cupro.

Cupro, is het duurzaam?

Cupro is gemaakt van natuurlijke materialen maar het productieproces is chemisch. Niettemin is de stof zelf volledig biologisch afbreekbaar en het afval dat tijdens het proces wordt geproduceerd, wordt voor bijna 100% gerecycled. De ecologische voetafdruk van cupro wordt daarom vergeleken die van bijvoorbeeld viscose.

 

De voordelen van Cupro

Cupro ademt en absorbeert vocht en zorgt er daardoor voor dat je niet veel zal zweten in kleding van cupro.

Ook is het thermoregulerend en hypo-allergeen. In het kort: het droogt snel, houdt je koel in de zomer en warm in de winter.

Klinkt dat niet perfect?

neemt snel vocht op

strijkbaar

duurzaam

een mooie glans vergelijkbaar met zijde

voor zowel warme als koude dagen

ademend

hypo-allergeen

Cupro door Asahi Kasei Corporation

De bekendste en grootste producent van Cupro is Asahi Kasei Corporation, een Japans bedrijf. Hun cupro wordt onder het Bemberg ™ merk verkocht, is het gecertificeerde LCA (Life Cycle Assessment), biologisch afbreekbaar INNOVHUB ISS, GRS (Global Recycled Standards), heeft een Eco Mark, Oeko Tex Standard 100 en een ISO 14001 label. Als je meer wilt weten over cupro, dan is de site van Asahi Kasei Corporation een goed uitgangspunt.

Hoe kan je cupro het beste wassen?

Cupro kan het best worden gewassen op 30 graden Celsius. Wassen op een lage temperatuur is ook goed voor het milieu! 🙂 De stof kreukt niet veel, maar als je wilt kan je het strijken of stomen. Lees altijd eerst de wasinstructies in de kleding.

all things fair

WWen´s Favorites

ATO Berlin

🗸 Duurzame materialen GOTS
🗸 Fairmade
🗸 Fairgeproduceerd in Europa

Mademoiselle Yéyé

🗸 Fair wear
🗸 Ethical supply chain
🗸 Peta approved vegan

Päälä

✔ Duurzame materialen GOTS
✔ Fairtrade Fairwear
✔ Printed in Amsterdam

Brava

✔ Vegan PETA-Approved
✔ Fair en ethicaly
✔ Made in Portugal

SKFK

✔ Natural fibers
✔ Ethicaly Made in Portugal
✔ Fairtrade

King Louie

✔ Ethical brand
✔ Duurzame materialen
✔ Environmental friendly

Winkelmandje0
Jouw mandje is leeg!
Verder winkelen
0