Duurzaam Shoppen

Wat is cupro (vegan silk)

Cupro is een kunstmatig geproduceerd textiel. Cupro wordt gemaakt van cellulose, het hoofdbestanddeel van verschillende planten zoals katoen en bamboe.

Cupro stof

Er is een chemisch proces nodig cupro te maken. De cellulose van bijvoorbeeld de linter van katoen ( dit is de pluis die de zaden van een katoenplant omhult ) wordt tijdens het chemische proces ondergedompeld en opgelost in een oplossing van koperoxide cuprammonium. ( Doet dit je ook denken aan scheikundelessen? 😉 Het mengsel wordt vervolgens ondergedompeld in heet bewegend water. Het water beweegt zo snel dat de cellulose wordt opgesplitst in draden, waarvan garen gemaakt worden. Met als resultaat de stof cupro, wat een afkorting is van cuprammonium rayon.

Maar stop nu niet meteen met lezen, dit was slechts de (ingewikkelde) uitleg van de productie van Cupro.

Cupro, is het duurzaam?

Cupro is gemaakt van natuurlijke materialen maar het productieproces is chemisch. Niettemin is de stof zelf volledig biologisch afbreekbaar en het afval dat tijdens het proces wordt geproduceerd, wordt voor bijna 100% gerecycled. De ecologische voetafdruk van cupro wordt daarom vergeleken met die van bijvoorbeeld viscose. 

Het is dus een kunstmatig geproduceerde stof die wordt gemaakt van natuurlijke cellulose van verschillende planten zoals bijvoorbeeld katoen en bamboe. De ecologische voetafdruk van cupro is vergelijkbaar met viscose. Cupro ademt en absorbeert vocht, is thermo-regulerend en hypoallergeen. In het kort: het droogt snel, houdt je koel in de zomer en warm in de winter. De stof cupro is begin 1900 ontwikkeld in Japan, maar door de jaren heen en tegenwoordig omarmt door de the slow fashion movement. En dit is waarom:

Cupro-stof is gemaakt van geregenereerde cellulosevezels van gerecyclede katoenlinters, de donzige vezels rond de zaden van de plant. Het is een bijproduct van de katoenindustrie. Namelijk vervaardigd uit de restkatoen dat op de katoenplant achterblijft nadat de katoenoogst voltooid is en meestal wordt weggegooid tijdens de katoenproductie. Door Cupro te produceren is het mogelijk een groter percentage van de katoenplant te gebruiken, waardoor de stof milieuvriendelijker wordt.

Cupro wordt gemaakt met behulp van een gesloten proces, wat betekent dat het oplosmiddel wordt gerecycled totdat er nieuw oplosmiddel nodig is. Het oude oplosmiddel wordt vervolgens veilig gerecycled naar andere industrieën. Het transformeren van de katoenlinter naar Cupro-stof vereist een chemisch proces. Dit klinkt niet als een heel natuurlijk proces (en dat is het ook niet), maar het doel is om het afval dat door de katoenindustrie wordt geproduceerd te verminderen en de natuurlijke hulpbronnen van onze planeet te behouden.

De pluizige vezels rond het katoenzaad zijn te klein om te worden gebruikt bij de productie van traditioneel katoen, omdat ze te kort zijn om te worden gesponnen. Daarom worden deze kleine vezels opgelost in een oplossing die de linter in veel langere snaren verandert, die vervolgens tot nieuwe vezels kunnen worden gesponnen en tot deze gladde stof kunnen worden geweven. Gezien de oorsprong van cellulose en het productieproces, maakt het deel uit van dezelfde familie stoffen als Tencel, Rayon, Modal en Lyocell.

Hergebruik van chemicaliën: Het chemische proces dat plaatsvindt tijdens de productie van Cupro wordt uitgevoerd in een gesloten kringloop. Dit betekent dat tot 99,8% van het oplosmiddel (afval) kan worden teruggewonnen en opnieuw kan worden gebruikt, waardoor de gemiddelde hoeveelheid hulpbronnen die nodig zijn om elk kledingstuk te maken, wordt verminderd.

Biologisch afbreekbaar: Cupro is ook gemaakt van 100% plantaardige materialen, waardoor het op natuurlijke wijze biologisch afbreekbaar is, zodat het volledig kan terugkeren naar de natuur.

Gemakkelijk te wassen: het is wasbaar in de machine en hoeft niet naar de stomerij. Omdat het gemaakt is van natuurlijke vezels, laat Cupro geen plastic microvezels los als het in de wasmachine wordt gewassen.

Dierproefvrij: Bij de productie van Cupro worden geen dieren of dierlijke bijproducten gebruikt.

Minder kleurstof: Cupro absorbeert kleurstof veel gemakkelijker dan andere stoffen en er zijn dus minder hoeveelheden kleurstof nodig om een ​​bepaalde kleur te verkrijgen.

Minder afval: Cupro gebruikt katoenvezels die anders zouden worden weggegooid.

Cupro wordt ook wel ‘veganistische zijde’ genoemd vanwege het luxueuze gevoel, het gladde uiterlijk en de structuur die elegant valt – het is het dichtste alternatief voor zijde.

De fijnheid van het Cupro-materiaal maakt het een ademende stof met thermo-regulerende eigenschappen die je koel houdt in de zomer en warm in de winter. De zachte vezel is zeer duurzaam, antistatisch en bestand tegen uitrekken. Ideaal voor mensen met gevoelige huidtypes vanwege het hypoallergene karakter.

Over het geheel genomen combineert het de zachtheid van natuurlijke vezels met de bruikbaarheid van synthetische vezels, uiteraard zonder de negatieve impact op het milieu. Echte stoffendoelen!

 

De voordelen van Cupro

Cupro ademt en absorbeert vocht en zorgt er daardoor voor dat je niet veel zal zweten in kleding van cupro.

Ook is het thermoregulerend en hypo-allergeen. In het kort: het droogt snel, houdt je koel in de zomer en warm in de winter.

Klinkt dat niet perfect?

neemt snel vocht op

strijkbaar

duurzaam

een mooie glans vergelijkbaar met zijde

voor zowel warme als koude dagen

ademend

hypo-allergeen

Cupro door Asahi Kasei Corporation

De bekendste en grootste producent van Cupro is Asahi Kasei Corporation, een Japans bedrijf. Hun cupro wordt onder het Bemberg ™ merk verkocht, is het gecertificeerde LCA (Life Cycle Assessment), biologisch afbreekbaar INNOVHUB ISS, GRS (Global Recycled Standards), heeft een Eco Mark, Oeko Tex Standard 100 en een ISO 14001 label. Als je meer wilt weten over cupro, dan is de site van Asahi Kasei Corporation een goed uitgangspunt.

Hoe kan je cupro het beste wassen?

Cupro kan het best worden gewassen op 30 graden Celsius. Wassen op een lage temperatuur is ook goed voor het milieu! 🙂 De stof kreukt niet veel, maar als je wilt kan je het strijken of stomen. Lees altijd eerst de wasinstructies in de kleding.

Shop duurzame kleding en cadeautjes

 • ATO Berlin | vest jacke jimmy zwart gestreept

 • - 50%

  Komodo | bloesje kenji cherry bordeaux

  0,0050,00
 • Tranquillo | damesboxer hipster shelly schelpjes

 • Mademoiselle Yéyé | longsleeve shiny moments zwart-koper

 • - 50%

  Kaartspel | schoenen fashionista

  3,50
 • - 50%

  Kaartspel | classic cars

  3,50
 • - 50%

  Kaartspel | jaren 80

  3,50
 • Blossombs | zaadbommetje kersthanger cadeautje

  3,95
 • Blossombs | zaadbommetje kersthanger huisje

  3,95
 • Blossombs | zaadbommetje kersthanger boompje

  3,95

all things fair

WWen´s Favorites

Winkelmandje0
Jouw mandje is leeg!
Verder winkelen
0