Duurzaam Shoppen

Fair trade kleding

Je hebt vast wel eens gehoord van ‘fair trade’. Deze term, ooit vooral bekend van producten uit de wereldwinkel, heeft de laatste jaren een bredere betekenis gekregen. Nu is het een krachtige beweging die staat voor rechtvaardigheid, duurzaamheid en respect voor zowel producent als milieu. Maar wat betekent ‘fair trade’ nu eigenlijk in de context van de mode-industrie? Fairtrade kleding gaat over meer dan alleen mode; het is een statement, een keuze voor ethisch verantwoorde kleren die de makers een eerlijke kans geven. Door te kiezen voor fairtrade, investeer je in levens, gemeenschappen en het behoud van onze planeet. En het mooie is, fairtrade sieraden, cadeautjes en kleding zijn tegenwoordig écht niet meer alleen in de geitenwollensokkenstijl te vinden. Wat je stijl ook is: fairtrade kleding past bij iedereen.

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van fairtrade. We verkennen de vraag ‘Wat is fairtrade?’ en laten zien hoe jij door bewuste keuzes te maken een verschil kunt betekenen in de wereld van mode en daarbuiten.

Zo maken we samen de wereld een stukje mooier.

Wat is fair trade?

Het is een belofte aan principes die de basis vormen voor een wereld waarin duurzaamheid en eerlijke werkomstandigheden geen idealen zijn, maar realiteiten. 

Wanneer we een fairtrade shoppen, kunnen we vertrouwen op het feit dat de arbeiders en producenten een eerlijke prijs hebben ontvangen voor hun goederen of diensten. Deze vorm van handel verzekert dat de mensen die aan de basis staan van onze aankopen niet worden uitgebuit door de prijzen tot een onleefbaar niveau kunnen drukken.

In de wereld van fair trade wordt elke schakel in de productieketen zorgvuldig gecontroleerd om ervoor te zorgen dat werkomstandigheden eerlijk zijn, dat kinderarbeid en slavernij worden uitgebannen en dat werknemers het onbetwistbare recht hebben om zich te verenigen in vakbonden. Hoewel we in Nederland de luxe hebben om te verwachten dat onze arbeidsomstandigheden aan bepaalde standaarden voldoen, is dit wereldwijd verre van gegarandeerd.

Maar fair trade gaat verder dan alleen eerlijke lonen en veilige werkomstandigheden. Het omvat ook het aangaan van langdurige contracten met producenten, wat hen stabiliteit en zekerheid biedt. Bovendien investeren veel fair trade organisaties een deel van hun inkomsten terug in lokale gemeenschappen. Dit kan gaan om het financieren van essentiële voorzieningen zoals betere ziekenhuizen en scholen, wat de sociale structuur versterkt en de kwaliteit van leven verbetert.

Zo heeft fair trade kleding niet alleen een positieve impact op de individuele werknemers, maar op hele gemeenschappen, en draagt het bij aan een wereldwijde beweging die streeft naar gelijkheid en welzijn voor iedereen.

Shop deze fairtrade trui van ATO Berlin

Waarom kiezen voor fair trade kleding?

Tip: heb je de documentaire The True Cost al gezien? Nee, doe dat dan eerst voordat je verder leest. Ja? Dan heb je vast al een idee waarom het zo belangrijk is om fair trade gemaakte kleding te kopen.

Over de hele wereld zijn er talloze mensen die lijden onder de druk om kleding zo goedkoop mogelijk te produceren. Het streven naar maximale winst regeert vaak in de kledingindustrie, waarbij de menselijke kosten en de arbeidsomstandigheden in de fabrieken vaak genegeerd of onderbelicht blijven door vele kledingmerken. Ze zijn óf onwetend van de realiteit achter hun producten óf kiezen ervoor om weg te kijken.

Als je kiest voor fair trade shoppen staat fair trade kleding zeker in het rijtje, een symbool van onze collectieve inzet om niet alleen de planeet te beschermen maar ook om ervoor te zorgen dat de mensen die onze kleding maken dat doen in omstandigheden die hun waardigheid en welzijn respecteren. Door te kiezen voor fair trade kleding, nemen wij, als consumenten, deel aan een ethisch handelsmodel dat transparantie en gelijkheid bevordert, zo wordt de mode-industrie stukje bij beetje een branche die net zo veel geeft om haar arbeiders als om de esthetiek en kwaliteit van het eindproduct.

Bij WWen in Den Haag en in de webshop vind je o.a. de volgende fair trade kledingmerken:

Favoriete fairtrade merken

We zijn helemaal weg van de fairtrade kleding die we aanbieden, maar er zijn een paar merken die ons hart sneller doen kloppen. Deze favorieten springen eruit door hun toewijding aan eerlijke handel, hun bijzondere ontwerpen en de kwaliteit van hun producten. Elk stuk uit hun collecties vertelt een verhaal van ambacht en zorg – kledingstukken waar we niet alleen goed uitzien, maar ons ook goed bij voelen. Hier is een blik op deze topmerken:

ATO Berlin

Ato Berlin, een merk met een vintage herencollectie en moderne damescollectie, staat bekend om zijn unieke stijl, duurzame productie in Portugal en gebruik van biologisch katoen. We verkopen dit merk al sinds jaar en dag en het blijft verrassen.

THOUGHT

Thought, een duurzaam Brits merk voorheen bekend als Braintree, combineert tijdloze stijl met milieuvriendelijke materialen zoals bamboe en biologisch katoen, met een focus op innovatieve designs en lage CO2-voetafdruk.

DEDICATED

Dedicated is een Zweeds streetwear merk dat duurzaamheid en ethische productie benadrukt, bekend om hun grafische prints en gebruik van fairtrade, biologisch katoen.

 

SKFK

SKFK, oorspronkelijk bekend als Skunkfunk, is een favoriet van WWen, bekend om zijn duurzame, ecologische benadering en unieke urban lifestyle-ontwerpen.

KING LOUIE

King Louie, een Nederlands merk bekend om zijn vintage jurken, combineert tijdloze stijl met eerlijke productie, aangesloten bij de Fair Wear Foundation en met een sterke focus op duurzaamheid in transport en verpakking.

KOMODO

Komodo combineert casual chic mode met duurzaamheid, produceert kleding van milieuvriendelijke materialen zoals biologisch katoen en hennep, en waarborgt eerlijke werkomstandigheden in Azië volgens de
SA-8000 norm.

Fair trade kleding kopen bij Wwen

Fairtrade kleding staat voor meer dan alleen een modetrend; het is een belichaming van zorg en verantwoordelijkheid voor zowel de makers als onze planeet. Deze kledingstukken, gemaakt onder eerlijke handelsvoorwaarden, verzekeren dat de arbeiders die ze produceren een eerlijk loon ontvangen, in veilige omstandigheden werken en met respect behandeld worden. Door fairtrade kleding te kiezen, dragen we bij aan het verbeteren van levensomstandigheden en ondersteunen we duurzame productieprocessen die een positieve impact hebben op het milieu. Bij WWen zijn we er trots op een scala aan fairtrade kledingmerken aan te bieden, die niet alleen stijlvol zijn, maar ook een verhaal van hoop en verandering vertellen.”

Het Fairtrade label

Naast de algemene naam “fair trade” zijn er ook kledingmerken die een officieel Fairtrade label hebben. Het bekendste label is het label van Fairtrade International. Fairtrade is een internationaal label voor eerlijke handel.

Het label is in 1988 opgericht onder de naam ‘Max Havelaar’. FairTrade staat voor goede arbeidsomstandigheden, maar heeft ook enkele ecologische eisen. De ondernemer of werknemer krijgt een minimumprijs voor de producten en het werk en een premie.

Het FairTrade label is een non-profit organisatie met wel 23 kleine fairtrade ledenorganisaties. Ook wordt FairTrade gecontroleerd, dit wordt uitgevoerd door het controle-organisme, FLO-CERT. Lees meer op labelinfo.be.

Fair Wear Foundation

De Fair Wear Foundation is geen label maar een organisatie die zich inzet voor eerlijk geproduceerde mode.

Het is een non-profitorganisatie die samenwerkt met merken, fabrieken, vakbonden, ngo’s en soms regeringen om de werkomstandigheden van kledingarbeiders in elf productielanden in Azië, Europa en Afrika te controleren en te verbeteren.

FWF houdt bij welke verbeteringen zijn aangebracht door de bedrijven waarmee het werkt.

En door het delen van expertise, sociale dialoog en het versterken van industriële relaties, verhoogt FWF de effectiviteit van de inspanningen van bedrijven. Lees meer op fairwearfoundation.org.

all things fair

WWen´s Favorites

Winkelmandje0
Jouw mandje is leeg!
Verder winkelen
0