Duurzaam Shoppen

Fair trade kleding

Je hebt vast wel eens gehoord van “fair trade”. Maar wat houdt fair trade nou precies in? Vroeger vond je fair trade producten alleen in de wereldwinkel, maar inmiddels zijn gelukkig steeds meer producten fair trade. Waaronder fair trade kleding! Maar waarom zou je voor fair trade kleding kiezen?

Wat is fair trade?

Als iets als fair trade bestempeld wordt betekent dat, dat de werknemers en producenten een eerlijke prijs betaald krijgen voor het product of hun werk.

De fair trade organisatie beschermt zo deze mensen. Dat is erg belangrijk want door door concurrentie of andere oorzaken kan de prijs voor producten erg laag zakken.
Zo laag dat men er amper van kan leven en dat er onder erbarmelijke omstandigheden gewerkt wordt.

Bij de productie van fair trade producten wordt er nagegaan of de werkomstandigheden veilig en schoon zijn, dat er geen kindarbeid en slavernij plaatsvindt en dat de werknemers het recht hebben om een vakbond te beginnen.

Dit klinkt voor ons Nederlanders vanzelfsprekend, maar in veel delen van de wereld is dat helaas niet zo.

Daarnaast is het vaak zo dat men bij fair trade producten een contract voor een langere periode afsluit met de producenten en bij sommige fair trade organisaties wordt een extra bedrag teruggegeven aan de lokale communities, wat bijvoorbeeld geïnvesteerd wordt in betere ziekenhuizen en scholen.

Waarom kiezen voor fair trade kleding?

Tip: heb je de documentaire The True Cost al gezien? Nee, doe dat dan eerst voordat je verder leest. Ja? Dan heb je vast al een idee waarom het zo belangrijk is om fair trade gemaakte kleding te kopen. Omdat er namelijk onwijs veel mensen wereldwijd worden uitgebuit om zo goedkoop mogelijk kleding te kunnen produceren. Het gaat veel kledingmerken alleen maar om meer en meer verkopen en de manier waarop ze nog meer omzet behalen maakt hen niet uit. Veel kledingmerken weten dan ook niet precies hoe het er in de fabrieken aan toe gaat (of willen het niet weten).

Fair trade kleding

Merken die fair trade kleding produceren weten dat gelukkig wel. Er zijn verschillende kleinere kledingmerken die goede relaties onderhouden met de fabrieken waar de kleding geproduceerd wordt, zodat ze zeker kunnen zijn van eerlijke productie.

Het Fairtrade label

Naast de algemene naam “fair trade” zijn er ook kledingmerken die een officieel Fairtrade label hebben. Het bekendste label is het label van Fairtrade International. Fairtrade is een internationaal label voor eerlijke handel.

Het label is in 1988 opgericht onder de naam ‘Max Havelaar’. FairTrade staat voor goede arbeidsomstandigheden, maar heeft ook enkele ecologische eisen. De ondernemer of werknemer krijgt een minimumprijs voor de producten en het werk en een premie.

Het FairTrade label is een non-profit organisatie met wel 23 kleine fairtrade ledenorganisaties. Ook wordt FairTrade gecontroleerd, dit wordt uitgevoerd door het controle-organisme, FLO-CERT. Lees meer op labelinfo.be.

Fair Wear Foundation

De Fair Wear Foundation is geen label maar een organisatie die zich inzet voor eerlijk geproduceerde mode.

Het is een non-profitorganisatie die samenwerkt met merken, fabrieken, vakbonden, ngo’s en soms regeringen om de werkomstandigheden van kledingarbeiders in elf productielanden in Azië, Europa en Afrika te controleren en te verbeteren.

FWF houdt bij welke verbeteringen zijn aangebracht door de bedrijven waarmee het werkt.

En door het delen van expertise, sociale dialoog en het versterken van industriële relaties, verhoogt FWF de effectiviteit van de inspanningen van bedrijven. Lees meer op fairwearfoundation.org.

all things fair

WWen´s Favorites

ATO Berlin

🗸 Duurzame materialen GOTS
🗸 Fairmade
🗸 Fairgeproduceerd in Europa

Mademoiselle Yéyé

🗸 Fair wear
🗸 Ethical supply chain
🗸 Peta approved vegan

Päälä

✔ Duurzame materialen GOTS
✔ Fairtrade Fairwear
✔ Printed in Amsterdam

Brava

✔ Vegan PETA-Approved
✔ Fair en ethicaly
✔ Made in Portugal

SKFK

✔ Natural fibers
✔ Ethicaly Made in Portugal
✔ Fairtrade

King Louie

✔ Ethical brand
✔ Duurzame materialen
✔ Environmental friendly

Winkelmandje0
Jouw mandje is leeg!
Verder winkelen
0